Всесезонни гуми

Вечният спор - „за” и „против” всесезонните гуми. Всяка страна има своите доводи, затова ще бъдем максимално обективни и ще споменем двете гледни точки.

Надяваме се, че следното четиво ще Ви бъде полезно и ще Ви даде нужната яснота относно предимствата и недостатъците на четирисезонните гуми.

Каква е разликата между всесезонни и летни/зимни гуми

Летните гуми са изработени от твърда смес, за да издържат на горещия асфалт. Те имат дълбоки канали за по-лесно отвеждане на водата. Както знаем, пролетните и летните месеци са придружени от повече превалявания, които водят до образуване на аквапланинг и наводнени участъци.

От друга страна, зимните гуми са меки и устойчиви на ниски температури. Те имат специфичен дизайн и тесни канали, които спомагат за елиминиране на снега и преминаване през заледени пътища. 

И тук идват всесезонните гуми, които са смесица от двете. Те са по-меки от летните, но по-твърди от зимните. Идеята на производителите е да служат както в горещите месеци, така и при минусови температури. Справят се с дъждове, парещи настилки, спиране върху сняг, но показват по-лоши резултати в отделните области спрямо летните и зимните гуми.

Заслужава ли си употребата на всесезонни гуми

За да вземете адекватно решение спрямо Вашите нужди, вижте основните плюсове и минуси на универсалните гуми.

Плюс номер 1: Не плащате за смяна всяка година

След като си закупите нови всесезонни гуми, може да ги използвате в продължение на 2 до 4 години, в зависимост от натоварването и изминатите километри. Това Ви спестява излишни разходи и не налага посещаване на гумаджийниците два пъти в годината.

Плюс номер 2: Подходящи са за места с меки зими

Ако живеете в регион, в който има умерен климат и кратка зима, всесезонните гуми ще Ви бъдат полезни. Липсата на заледени участъци и киша ще елиминират слабите звена на този вид гуми и ще ги направят също толкова практични, колкото и зимните.

Плюс номер 3: Не се нуждаете от допълнителен комплект джанти

Това е предимство, което силно се подценява, но трябва да се отбележи. В случай че ползвате както летни, така и зимни гуми, препоръчително е да имате два комплекта джанти за по-лесно и бързо извършване на смяната. При употреба на всесезонни гуми това не е задължително, защото монтажът се прави веднъж на няколко години.

Минус номер 1: По-дълъг спирачен път

Поради необходимостта от устойчивост на високи температури, всесезонните гуми имат разлики спрямо зимните. Затова спирачният им път е по-дълъг особено ако условията са неблагоприятни и асфалтът е заледен.

Минус номер 2: По-бързо износване

Животът на една гума зависи както от материалите, участващи в производството ѝ, така и от начина на използване. Поради факта, че са по-меки от летните гуми, всесезонните се износват по-бързо при горещо време.

Експертите препоръчват, ако шофирате повече от 15,000 км на година и преминавате през заснежени региони, да се доверите на летни и зимни гуми. Те Ви осигуряват по-голяма безопасност и стабилност при управление на автомобила.

Ако търсите как да подобрите автомобила си, разгледайте всички части и аксесоари предлагани от Nastauto!