АВТОМОБИЛ С ПОВИШЕНА ПРОХОДИМОСТ – КОИ СА НАЙ-ДОБРИТЕ ОФРОУД МАШИНИ (НОВИ И ВТОРА УПОТРЕБА)

Приключенията сред природата изискват подготовка, особено при преминаване през труднопроходими пътища. Ако сте част от ентусиастите, които обичат разходките в планината и посещават отдалечени места, имате нужда от надежден офроуд автомобил. Тези машини се отличават с мощност, здравина и сигурност и не се спират пред никакви предизвикателства.

Използването на обикновен автомобил, вместо автомобил с повишена проходимост, без значение дали е с предно или задно задвижване, може да Ви затрудни в природата. Калта, ледените пътища и хлъзгавите терени могат да станат пречка за постигане на Вашата цел и достигане до желаното място. Въпреки това, посочените в тази статия офроуд машини ще се справят със задачата и ще Ви заведат на места, до които никога не сте мислили, че можете да стигнете.

Своеобразната класация е базирана на мнения от експерти и не цели да противопоставя моделите. Всеки има своите положителни страни и заслужава да се отбележи.

JEEP WRANGLER

Мощността е присъщ белег на американските автомобили. Не случайно Jeep се слави с постиженията си в офроуда, а един от най-успешните модели в това отношение е Wrangler.

Джипът се оказва истински войн и не се спира пред трудни и непроходими терени. Няма големи размери, дизайнерски елементи и сложна конструкция, но четирите задвижващи колела и блокиращите диференциали Ви помагат да преминете навсякъде.

Grand Cherokee е друг модел на Jeep, който трябва да се спомене. По-старите генерации имат повишена проходимост и достатъчно мощност, за да се справят с наклони и заблатени почви.

LAND ROVER RANGE ROVER

Наименованието “Land Rover” трябва да ни говори достатъчно за очакванията към автомобила. В превод: превозно средство, което се движи по неравна земя.

Може би най-известният модел на британския производител е Range Rover. Цената му е висока, но това се дължи на успешната комбинация от лукс, здравина и проходимост. Рекламата, която компанията пусна преди няколко години, е доказателство за това твърдение. Професионален състезател от Формула Е изкачи 999 стъпала до “Вратата към Рая”, за да демонстрира възможностите на машината.

Предвид луксозния и спортен вид, Range Rover рядко влиза в ролята на типичната офроуд машина. Но когато му се наложи да премине през неасфалтиран път, не среща затруднения.

Друг офроудър на Land Rover – Discovery, също има място в списъка и е перфектен вариант при търсене на здрава и високопроходима машина.

TOYOTA 4RUNNER

4Runner съчетава всички качества на добрата офроуд машина – сигурност, система 4х4, издръжливост и проходимост. Има здрава конструкция и стабилна ходова част, които правят възможно преминаването през черни пътища и кални участъци.

Според някои експерти Toyota 4Runner е най-добрият заводски офроудър, движещ се по хълмове и достигащ до места, които затрудняват голяма част от кросоувърите.

Друго доказателство за надеждността и качеството на машината е цената, която не намалява с годините. Както новата, така и старите генерации на 4Runner са предпочитани от любителите на офроуда.

RAM 1500TRX

RAM е компания, която се отдели от Dodge, за да се фокусира върху производството на големи и мощни машини. Безспорно една от най-качествените е RAM 1500 TRX, която през 2020 г. спечели приза за най-бърз сериен пикап в света.

Уникалният двигател Hemi V8 6.2 придава нужната сила на пикапа и го превръща в офроудър от най-висок клас. Допълнителните характеристики като бързо ускорение, кожена тапицерия, голяма мултимедия осигуряват комфорт на пътниците и съчетават проходимостта с удобството.

Окачването на RAM 1500 TRX е здраво и издържа на голямо натоварване. Отпред е двуточково, отзад – многоточково, и има система за заключване на диференциала по електронен път.

FORD BRONCO

Дълго време се очакваше производството на този модел да бъде възобновено. Най-накрая това се случи и любителите на проходими SUV могат да се насладят на уникално изживяване.

Ford Bronco е перфектното олицетворение на Дивия Запад. По подобие на Jeep Wrangler, собствениците получават автомобил с открит покрив и възможност за шофиране по неравни терени. Дори някои специалисти го окачествяват като конкурент на Land Cruiser и G-класата, въпреки значително по-ниската му цена.

Със сигурност Ford Bronco е всъдеход, който ще остане в историята на автомобилната индустрия. Неговите перфектни параметри го нареждат сред най-добрите офроуд машини, измежду които можете да избирате.

ОСНОВНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ИДЕАЛНИЯ ОФРОУДЪР (АВТОМОБИЛ С ПОВИШЕНА ПРОХОДИМОСТ)

Изборът на автомобил, който издържа на сурови условия в дивата природа, не е лесна задача. Задължително е да се вглеждате в най-малките детайли, за да не допуснете грешка и да не вземете машина, която няма да отговори на очакванията Ви.

Геометричната проходимост е ключов фактор, макар че се подценява от мнозина. В нея влизат характеристиките на автомобила като височина, разстояние между осите, страничното разстояние и други.

Мощността на двигателя също играе роля при избора на всъдеход. Дизелите са предпочитани от мнозина поради високия въртящ момент на ниски обороти. Разбира се, има достатъчно бензинови двигатели, които се справят с трудни терени и изпитания.

На последно място, но не и по важност, поставяме качеството на гумите и шофьорските умения на водача. Задължително е да се използват подходящи гуми от висок клас, повишаващи сцеплението.

Що се отнася до шофьора, неговият опит е изключително ценен и не може да се замени от гореизброените фактори. Без значение колко надеждна и проходима е машината, ако водачът не умее да я контролира, няма да се справи с недостъпните участъци. Затова начинаещите в офроуда е препоръчително да започнат от по-равни и проходими зони, за да се адаптират постепенно към природните условия.

Относно въшният вид, Nastauto може да предложи различни тунинг части, които да подобрят функционалността и визията на вашия автомобил. Свържете се с нас и попитайте – ние сме на ваше разположение!