МАРКИ КОЛИ – ТОП 20 НАЙ-ДОБРИ АВТО МАРКИ И КОЛКО СЪЩЕСТВУВАТ В СВЕТА

В света съществува повече от 60 основни марки коли, които задоволяват различните предпочитания и нужди на автомобилните потребители. А ако вземем под внимание и второстепенните, както и локалните автомобилни марки – тяхната бройка надвишава 3000 бранда.

От екзотичните суперколи до практичните семейни автомобили, пазарът предлага голямо разнообразие от марки и модели, които се конкурират помежду си за вниманието на потребителите.

Съставянето на класация с 20-те най-добри марки коли е невъзможна задача, защото всяка марка има своите положителни и отрицателни страни.

Всъщност какво означава “най-добра”? Някои марки се отличават с надеждност, други с достъпна цена, трети с популярност в социалните мрежи и огромни приходи. Затова се доверихме на различни критерии и формирахме своеобразна класация, без да твърдим, че е най-резонната.

20. Jeep

Това е единствената популярна марка, съсредоточена изцяло върху производството на SUV автомобили. Модели като Grand Cherokee, Wrangler и Compass се продават в десетки страни и се окачествяват като едни от най-надеждните за офроуд.

19. Kia

Сред основните причини за появата на Kia в тази класация са огромните продажби както в Азия, така и в Европа. Дори производителят сподели, че има проблем с доставката на някои модели като Sportage поради повишеното търсене от страна на потребителите.

18. Fiat

Италианската компания за производство на автомобили е една от най-старите в света. Основана е през 1899 г. в Торино, Италия, и е специализирана в създаването на компактни превозни средства. Красивият екстериор и бляскавият интериор са ключови фактори за генерирането на огромни приходи всяка година.

17. Chevrolet

Chevrolet е автомобилна марка, спечелила призове в различни категории: “Надежден малък автомобил”, “Среден спортен автомобил”, “Най-добър SUV модел”. Доставя се в над 100 страни и се класира на челните позиции по издръжливост и сигурност.

16. Ford

Място в топ 20 намира още един представител на американската автомобилна индустрия. Ford разполага с един от най-красивите и продавани спортни модели – Mustang, но освен това произвежда компактни хечбеци, SUV и практични седани.

15. Jaguar

Според мнозина Ягуар се нуждае от по-чести ремонти, но предлага сигурност и лукс, присъщи единствено за скъпите лимузини. Марката, собственост на Тата Груп, произвежда доказани модели като XE, XF, F-Pace, F-Type.

14. Land Rover

На 14-а позиция поставяме висок клас SUV, който успешно съчетава лукса и здравината. Land Rover е предпочитан от феновете на офроуда поради издръжливостта си и безпроблемното преминаване през трудни терени. Използва се също за дълги пътувания заради голямото пространство, осигурено за пътниците.

13. Opel

Марка, която не се нуждае от представяне в България. Не се отъждествява със скъпа визия и не използва най-качествените материали за производство, но предлага добро съотношение между надеждност и цена. Поради факта, че се продават нови модели на стойност около 30,000-40,000 лева, Opel има немалко клиенти по родните ширини.

12. Renault

Renault е една от утвърдените марки на световния пазар, която е известна с участието си в моторни състезания. Целите на тази инвестиция са да докажат здравината и сигурността на автомобилите. На пазара се предлагат различни модели на Рено – от нисък клас до спорт и SUV.

11. Lexus

Може би сте чували слухове за скъпата поддръжка на Lexus? Истината е, че цените на частите държат ниво над средните, но автомобилите на Lexus не губят много от пазарната си стойност. Компанията е отличена с множество награди в бранша, включително за надеждност и комфорт при шофиране.

10. Hyundai

Hyundai Motors е автомобилна компания, основана в Южна Корея, която развива дейност от 55 години. През последното десетилетие подобри качеството и засили производството си поради увеличените продажби в САЩ и Западна Европа. SUV модели като Tucson, Santa Fe, Palisade се наредиха на водещи позиции в световните класации.

9. Toyota

Японският производител изгради име в индустрията и се характеризира с високо качество на достъпни цени. Някои класации нареждат Toyota сред най-надеждните автомобили, което се дължи на здравите двигатели, стабилното окачване и технологичните нововъведения. Японската марка създаде иновации, които останаха в историята и се използват от други компании.

8. Subaru

Оставаме на вълна Япония, защото Субару е нарицателно за практичност. Производителят не залага на най-модерните технологии и екстри, но разработва сигурни двигатели и проходими машини. Не случайно моделът WRX получи световна популярност и бе признат за един от най-добрите рали автомобили.

7. Nissan

Nissan е вторият най-голям производител на автомобили в Япония. От 60-те години на миналия век продава в Европа и акумулира сериозни приходи благодарение на световната си експанзия. В края на миналия век обаче фирмата изпитваше финансови проблеми, но се справи с тях след продажба на дял от акциите си. Освен с надеждни седани и хечбеци, компанията е известна със спортните си автомобили (GT-R, 370Z) и здравите SUV модели.

6. Volvo

Търсещите качество, безопасност и луксозни екстри се обръщат към шведския производител – Volvo. Компанията произвежда седани, комбита, джипове, чиито сигурност и здравина са поставени на пиедестал. Красивият интериор, отопляемите седалки и модерните джаджи са допълнителни инструменти, покачващи продажбите на Volvo. Сред водещите модели в наши дни са S80, V90, XC60.

5. Honda

Плюсовете на Хонда са всеизвестни – издръжливост, бавен спад на цената, евтина и достъпна поддръжка. Поради тези фактори фенове на BMW, Audi и други марки признават успеха на Honda и рядко ще се натъкнете на негативни отзиви в онлайн пространството. Японската компания ежегодно се нарежда в топ 10 на най-сигурните превозни средства.

4. Porsche

Немският производител, базиран в Щутгарт, е новатор в много отношения и със сигурност е спомогнал за промяната на автомобилния пазар. От 2012 г. Порше е част от “Volkswagen”, а във фирмата работят близо 25,000 души. Проучване, проведено преди няколко години, награждава Porsche с приза “Най-престижна автомобилна марка”. Цените са по-високи от тези на японските коли, но прецизната изработка и вниманието към най-малките детайли няма как да се пренебрегнат.

3. BMW

Финалната тройка е ясна на всички – BMW, Audi, Mercedes. Трудно е да се подреди в низходящ ред, защото всяка марка има своите заслуги за развитието на индустрията. BMW например е известна с 3-та и 5-а серия, които се произвеждат в няколко варианта – седан, комби, купе. SUV моделите на компанията набраха популярност през XXI век и “X5” се утвърди като един от най-търсените джипове.

2. Audi

От малки автомобили, през семейни комбита, до спортни модели – това е портфолиото на Audi. Немският производител залага на високо качество, скъпи продукти и иновативни технологии, за да осигури надеждност и стабилност на пътя. Audi предлага няколко класа – A, S, RS, които позволяват на хора с различни финансови възможности и потребности да получат подходящия автомобил.

1. Mercedes-Benz

Това е автомобилен производител, който не прави компромиси с качеството и сигурността. Mercedes се слави със стилен дизайн, бляскав интериор, висока технологичност, които са ключови за нестихващия ръст на продажбите. По подобие на Audi, има модели за всички – от практичната C-класа, през елегантната E-класа, до кралицата на луксозните лимузини – S-класата. Джиповете, камионите, бусовете и пътническите ванове, които произвежда Mercedes-Benz, също постигат успехи и генерират милиони продажби всяка година.

Ние с гордост предлагаме широка гама от авточаститунинг части и аксесоари за най-популярните марки автомобили на пазара. Независимо дали сте страстен шофьор, който търси персонализация и уникалност за своя автомобил или професионален тунер, който има нужда от висококачествени части, ние сме вашето идеално място за пазаруване.