механик гледа диференциал

Що е диференциал и колко важен е той? Вероятно хората, които не са запознати с устройството на автомобила, си задават тези въпроси, когато чуят за механизма. Истината е, че той играе фундаментална роля при движението на превозното средство, защото елиминира разликата в изминатото разстояние на колелата.

Представете си, че правите ляв завой. Кои колела според Вас изминават по-дълъг път? Разбира се, това са левите, докато десните имат по-голям радиус на завоя.

Понякога разминаване в разстоянието може да се получи и в права линия, ако се използват различен тип гуми или налягането им не е еднакво.

За да се постигне несинхронно движение на колелата, на помощ пристига диференциалът. Но знаете ли, че той може да се заключи?

Какво е блокаж на диференциала

Планетарният механизъм, който използва диференциалът, служи за предаване на въртящ момент на осите на двете колела. Благодарение на това автомобилът взима завоите по най-добър начин и се движи нормално, което улеснява управлението му.

Не винаги обаче този механизъм на работа е полезен. В случай че едното колело попадне в дълбока дупка, отвореният диференциал ще насочи въртящия момент към него, а другото ще намали своите обороти. Това се дължи на факта, че планетарният механизъм разпределя момента на сила, където е по-лесно.

В подобна ситуация, излизането от дупка, снежна пряспа или заледен участък ще се окаже истински ад, ако диференциалът не се блокира. Това действие осигурява равномерно разпределение на мощността, респективно колелото върху асфалта помага на затъналото, за да може автомобилът да излезе успешно от неравностите.

Видове заключване на диференциала

В автомобилното инженерство се използват няколко вида блокаж на диференциала. Те се поделят в следните групи:

Цялостен блокаж

Намира приложение при всъдеходи, които редовно преминават през трудни терени. Принципът му на работа е свързан с пълно елиминиране на диференциала, който се превръща в съединител между осите и валовете. По този начин двете колела получават еднаква мощност.

Цялостното заключване се постига благодарение на пневматичен или електрически механизъм, който се управлява от водача на превозното средство.

Диференциал с ограничено приплъзване

Най-общо казано, LSD диференциалите са смесица от отворените и пълния блокаж. Докато се движите по равен терен, диференциалът работи по стандартния начин, но когато се появят неравности, може да се активира заключващ режим. Това действие се изпълнява от водача посредством натискане на бутон.

Диференциалите с ограничено приплъзване се поделят на три подвида:

  • червячен механизъм
  • дисков блокаж
  • вискозна връзка.

Електронно блокиране

Това е най-масовият вид блокаж на диференциала, който се среща при почти всички леки автомобили. За разлика от предходните два типа, не се контролира ръчно от шофьора, а чрез специализиран софтуер. Електронните системи за блокиране са известни като ESP или ABS.

Ако се засече превъртащо колело, то се възпира чрез спирачната система, което води до акумулиране на съпротивление в диференциала. С негова помощ другото колело, притежаващо по-добро сцепление и „по-изгодна” позиция, се сдобива с по-голям въртящ момент, а това помага на автомобила да премине през трудните терени.

 

Ако имате нужда от авточасти или тунинг части, попаднали сте на правилното място!

 

Снимка: Image by aleksandarlittlewolf on Freepik