спортни пружини

По-добро управление или по-голям комфорт при шофиране? А възможно ли е да получим и двете? С правилен избор на спортни пружини ще увеличите контрола върху автомобила, ще намалите пътния просвет и ще подобрите стабилността в завоите.

Основният недостатък на спортните спрямо конвенционалните пружини се изразява в твърдостта. Затова те не се препоръчват за семейни автомобили и за шофиране по пътища с дупки и неравности. Факт – с времето ще привикнете, но едва ли всички членове на Вашето семейство ще останат удовлетворени от пътуването.

Разлики между обикновени и спортни пружини

Стандартното окачване, което имат повечето заводски автомобили, цели да повиши комфорта при возене и да елиминира усещането за неравности по пътя. Обикновените пружини са по-меки, по-гъвкави и по-дълги, което запазва височината на автомобила. Затова се препоръчват при ежедневно шофиране и при необходимост от преодоляване на неравни участъци.

Спортните пружини са по-къси и намаляват пътния просвет – разстоянието от земята до най-ниската точка на автомобила. Това, естествено, придава по-спортна визия и печели погледите на околните. Също така управлението се подобрява заради по-ниския център на тежестта и се увеличава допустимата скорост, която може да развие колата.

Проблемът на спортните пружини, в цялостност на спортното окачване, се изразява в твърдостта. Всяка неравност, през която преминете, създава чувство на дискомфорт, а заради малкия клирънс ще срещнете трудности при изкачване на бордюри и по-високи зони. 

Как работят спортните пружини?

Пружината е важен компонент от окачването и има за задача да запази правилното ниво на автомобила. Тя абсорбира вибрациите, причинени от неравностите по пътя, чрез разтягане и стесняване, за да намали негативното им влияние върху пътниците в превозното средство.

За разлика от фабричните пружини, спортните са подсилени и значително по-твърди. Те поглъщат по-малка част от удара, което рефлектира върху каросерията и пасажерите в нея. 

От друга страна обаче, спортните пружини осигуряват по-добър контакт с пътя, по-голяма ефективност на спирачната система и маневреност в завоите заради минимизирания наклон.

Как да направим правилен избор на спортни пружини?

Ако сте твърдо решени да се доверите на спортни пружини и сте наясно с недостатъците им, следва да изберете правилния модел за автомобила Ви. За целта следвайте съветите ни:

  • Допитайте се до специалист, ако нямате нужния опит и не сте сигурни кои спортни пружини ще паснат на колата Ви.
  • Съобразете се с характеристиките на пружините като: височина; степен на твърдост; за коя ос са пригодени.
  • Изберете най-доброто съотношение между цена и качество. Потърсете отзиви за производителя на пружините и доколко надеждни са неговите части.
  • Изискайте гаранция и се информирайте дали търговецът предлага връщане и замяна в 14-дневен срок.

Специалистите препоръчват да комбинирате спортните пружини с подходящи амортисьори. Понякога обикновените модели не издържат на натоварването на спортното окачване, което води до бърза амортизация и влошено управление на автомобила.

За финал, съветваме Ви да потърсите услугите на доверен тунинг сервиз, където спортните пружини ще бъдат монтирани и тествани правилно.