КЕН БЛОК (KEN BLOCK): СЛЕДИТЕ, КОИТО ОСТАВИ В СВЕТА НА АВТОМОБИЛИТЕ И ШОУ БИЗНЕСА

Кен Блок (Ken Block) е добре познато име на почитателите на екстремни спортове и високи скорости. Освен че изгради забележителна кариера в рали сериите, американецът допринесе за популяризирането на моторните спортове в цял свят и разви успешни бизнес начинания.

Кен Блок е известен като един от най-добрите шофьори за дрифт в света. Той е роден в Калифорния, САЩ, през 1967 г. и става професионален шофьор през 2005 г.

Но това, което прави Кен Блок наистина популярен, са неговите стънтове, известни като Гимхана. Тези трикове показват уменията му за управление на специални тунинг и състезателни автомобили, като изпълнява невероятни техники на висока скорост в контролирани условия.

КАК ЗАПОЧВА ПЪТЯТ НА КЕН БЛОК

Преди да се превърне в професионален рали състезател, Кен Блок извървя огромен път в бизнеса. Заедно с Клейтън Блем и Деймън Уей, създават една от най-известните модни марки, насочена към любители на екстремните занимания (скейтборд, сноуборд, мотокрос).

DC Shoes стартира през 1994 г. и с времето се утвърждава като лидер в ърбан средите. Това води до закупуване на бранда от гиганта в индустрията – Quiksilver, през 2004 г., а стойността на сделката е около $87 млн.

Кен Блок остава в ръководството на DC Shoes, въпреки продажбата, но успоредно с това, стартира собствена марка и се насочва към професионалния спорт. Вдъхновен от свой приятел, американецът, който по това време е на 38 години, поставя начало на своята рали кариера.

КЕН БЛОК В ПРОФЕСИОНАЛНИЯ СПОРТ

Мнозина експерти в областта на моторните спортове са изненадани от решението на Кен Блок, тъй като твърде късно навлиза в професионалния рали шампионат. 38 години e възраст, на която други състезатели прекратяват кариерите си, а американецът тепърва се впуска в приключението.

Първото състезание, в което Блок взима участие, е дрифт надпревара на сняг. Той финишира на 7-а позиция в крайното класиране и на 5-а в група N със своето Subaru WRX. 38-годишният състезател завършва още пет пъти през сезона в челната петица, което му осигурява приза за новобранец на годината в Рали Америка.

Още през следващата година (2006 г.), заедно с Травис Пастрана, сключват нов договор със Субару. Двамата изграждат невероятен отбор, а Кен Блок грабва бронзовия медал в Х Games рали. Също така финишира на 2-ра позиция за сезона в Рали Америка.

Това са първите стъпки на Кен Блок в рали сериите, които поставят основите на 15-годишна успешна кариера. Той се впуска в най-престижните и знаменити състезания в света, участва в 8 издания на WRC и печели три сребърни медала в X Games. Според мнозина Блок е твърде рисков състезател, но това му печели много фенове и го утвърждава в Световния шампионат.

МАРКЕТИНГ УСПЕХИТЕ НА КЕН БЛОК

За разлика от други пилоти, които са фокусирани изцяло върху състезателната си кариера, Кен Блок развива няколко бизнес проекта.

През 2010 г. основава марката Hoonigan, насочена към автомобилните фенове. Предлага им облекло, аксесоари, обувки и оборудване за коли и мотори. Брандът набира популярност и се превръща в хит в авто и мото средите.

Кен Блок усеща силата на социалните медии и, още в зората им, поставя начало на видеосериите Gymkhana. Те се харесват на аудиторията и бързо достигат до милиони зрители от цял свят.

YouTube каналът “Hoonigan” например има над 5.5 млн. последователи и над 1 млрд. показвания. В него са публикувани клипове от опасни шофирания по улиците на Лос Анджелис, плажове във Флорида, екстремни пътища с много завои.

Американецът участва и в един от най-гледаните клипове на британската продукция “Top Gear” преди няколко години.

Кен Блок остави трайна следа в екстремните и моторните спортове и се превърна в идол на поколения. Той е доказателство, че годините нямат значение и никога не е късно да се впуснеш в ново предизвикателство.

КЕН БЛОК И MONSTER ENERGY

Колаборацията му с Monster Energy е ключова за неговата кариера. Компаниятаподкрепя неговите стънтове и е спонсор на много от тях. В допълнение към това, Monster Energy е партньор на Кен Блок в много проекти, включително на създаването на линията му от специално проектирани шофьорски обувки и дрехи.

Най-известните видеа на Кен Блок са поредицата Гимхана, където той кара с различни автомобили, включително Ford Fiesta, Subaru Impreza и Ford Mustang. В тези видеа той изпълнява техники на дрифт, гимхани и други умения, като създава невероятни кадри за гледане.

Кен Блок също така е създал и серията „Climbkhana“, където той изпълнява стънтове на планински пътища, като кара Ford Mustang върху гигантски камъни и склонове.

Кен Блок е един от най-вълнуващите шофьори на света и неговите стънтове никога не престават да впечатляват публиката. Колаборацията му с Monster Energy е била критичен фактор за постигането на голям успех в кариерата му и за придобиването на много фенове по света.

ФАТАЛЕН КРАЙ

Светът бе разтърсен от новината за смъртта на Кен Блок в началото на 2023 г. Популярният автомобилен пилот и бизнесмен загина в инцидент с моторна шейна, случил се в региона Уосач. Той е бил в група с още хора, но по време на злощастната случка не е имало други около него.

Местните власти съобщават, че Блок се е спускал от стръмен склон, когато шейната се обръща и затиска тялото му. Той умира на място от причинените травми.

Няколко часа след инцидента, разиграл се на 2 януари, се появиха съобщения в социалните мрежи. The Hoonigan – компанията, основана от Кен Блок, обяви какво се е случило. Съпругата му – Луси Блок, публикува снимка с №43, който впоследствие бе изваден от употреба от WRC. Това бе състезателният номер на Блок, използван в неговите рали подвизи.

Без съмнение американецът промени автомобилния спорт и го изведе на нови висини. Той го рекламира по начин, непознат до онзи момент, и накара милиони хора да се влюбят в рали приключенията.

Последното бизнес начинание на Кен Блок бе партньорство с Audi. Неговата идея бе да се създаде електрически модел S1 Hoonitron, вдъхновен от легендарното Audi S1 Quattro.