aston martin

Великобритания заема престижна позиция в автомобилостроенето и може да се похвали с марки, превзели глобалния пазар. Характерни за британските коли са елегантността, луксозната визия и високата технологичност. Определено, местните производители залагат на качеството пред бюджетния вариант, което има своите предимства и недостатъци.

Българският пазар е препълнен с немски, френски, японски, американски и корейски автомобили, което се дължи на моделите на достъпни цени. Но Великобритания също има с какво да изпъкне, а долуизброените брандове са доказателство за това.

Списък на топ 10 английски автомобилни марки за 2024

Ето списък на топ 10 британски автомобилни марки за 2024 година, които са известни със своите иновации, качество и стил:

  1. Aston Martin - Известен с луксозните си спортни автомобили и гран турери като DB12.

  2. Bentley - Прочут с висококачествените си луксозни седани и SUV модели като Continental GT и Bentayga.

  3. Jaguar - Марката предлага разнообразие от луксозни и спортни автомобили като F-Type и електрическия I-Pace.

  4. Land Rover - Известен с луксозните си SUV и офроуд автомобили като Range Rover и Defender.

  5. Lotus - Прочут с леките си спортни автомобили като Emira и електрическия Evija.

  6. McLaren - Известен с високопроизводителните си суперавтомобили като Artura и Senna.

  7. Mini - Популярен със своите компактни и стилни автомобили като Mini Cooper и електрическия Mini E.

  8. Morgan - Знае се с ретро стилизираните си ръчно изработени спортни автомобили като Plus Four.

  9. Rolls-Royce - Синоним на върховен лукс с модели като Phantom и Cullinan.

  10. Vauxhall - На практика това е Opel. Включва популярни модели като Corsa и Astra, подходящи за масовия пазар.

Тези марки продължават да бъдат символи на британската автомобилна индустрия, представяйки иновации и стил на глобално ниво



Bentley

Уолтър Оуен Бентли, предприемач и мечтател, основава автомобилната компания непосредствено след края на Първата световна война. Неговата идея е да създаде уникален, бърз и елегантен автомобил, който няма еквивалент на глобално ниво.

Още в началото, Bentley печели одобрението на хората, а първият модел се превръща в абсолютен хит. През 1924 г. британският производител записва дебютен успех на 24-те часа на Льо Ман, последван от още победи в периода от 1927 до 1930 г.

Трудностите, които се появяват в началото на 30-те години, водят до закупуване на Bentley от Rolls-Royce. Марката остава под шапката на другата английска корпорация дълги години, а през 1998 г. е закупена от Volkswagen.

Моделите на Бентли, които отлично познаваме, са Continental GT, Bentayga, Flying Spur. Те попадат във високия ценови клас и притежават следните характеристики: лукс; мощност; иновативност.



Mini

Понастоящем Mini е част от немския концерн BMW, затова мястото на марката в този списък може да се оспори. Но истината е, че компанията се заражда във Великобритания през 1959 г., когато е представен и първият модел от дизайнера Алек Исигонис.

Никога Mini не е бил водещ бранд в производството на автомобили, но моделът Cooper се превърна в нарицателно за малка спортна кола. Той привлича вниманието на мъже и жени на различни възрасти, осигурява комфорт и се оказва компактен вариант за градско шофиране.



Aston Martin

Връщаме се на вълна мощни автомобили с един от символите на Великобритания, а именно Aston Martin. Това е производител от огромно значение за Обединеното кралство, чиито модели се продават в цял свят.

Началото на компанията е поставено през 1913 г. в английската столица от Робърт Бамфорд и Лайнъл Мартин. Първоначално те продават автомобили под марката Сингел, но след това решават да създадат нов бранд. Астън идва от надпреварата за планинско изкачване – Астън Хил, докато Мартин е взаимствано от фамилията на един от учредителите.

В момента модели като Vantage, DBS и DBX са утвърдени на пазара за спортни автомобили. Не случайно Aston Martin генерира 25% ръст на приходите през 2023 г. и продаде близо 6400 екземпляра.



Jaguar

За ценителите на спортни автомобили, търсещи по-бюджетни варианти, британското производство има страхотно решение – Jaguar. Това е фирма с над 100-годишна история, чиито основи са положени в Ковънтри, Англия.

В сравнение с Bentley и Aston Martin например, Jaguar продава спортни модели в по-нисък ценови клас. Всеки от тях притежава агресивна визия, спортен дух и достатъчно мощност, което води до значително търсене и повече приходи за компанията.

2023 г. бе успешна за Jaguar. Британският производител отчете около 30% ръст на продажбите, или казано по друг начин – над 64,000 броя достигнаха до клиентите. Най-предпочитан е моделът F-Pace, следван от XF и XE. Те са достатъчно разпространени в България и могат да се открият в сайтовете за обяви за коли втора ръка.



Rolls-Royce

Rolls-Royce – производителят на най-луксозните и скъпи возила в света. По този начин можем да окачествим британската марка, чиито модели струват цяло състояние и са насочени към най-богатите хора на планетата.

Началото на Rolls-Royce е поставено през 1904 г., след като Royce Company се обединява с Rolls and Co – фирма, произвеждаща машини. Първоначално компанията използва прототип на френски автомобил, копирайки изцяло задвижването и спецификите му, но малко по-късно създава първия си собствен модел – Silver Ghost.

Към днешна дата Rolls Royce продава няколко модела, всеки от които има характерни белези и предназначение. Например Cullinan е мощен джип, Ghost е луксозен седан, докато Phantom е сочен за съвършенството в автомобилната индустрия.

 

Други британски марки

Гореизброените марки не са единствени. Британското автопроизводство се развива и може да се похвали с още брандове. Например Land Rover е един от най-известните производители на високопроходими машини. Той е дал на света модели като Range Rover, Discovery, Freelander, представящи се отлично в сурови условия. Не случайно те се използват за офроуд, сафари и достъп до горски райони.

McLaren е нова компания, в сравнение с останалите, тъй като възниква в средата на 80-те години. Най-напред, носи наименованието McLaren Cars, но през 2010 г. е ребрандирана на McLaren Automotive. Тя е фокусирана върху производството на спортни автомобили, които се продават в ограничени бройки.

Nastauto има възможност да внесе и достави тунинг части специално за вас, дори те да са за британски марки и модели. Свържете се с нас и няма да съжалявате!