Евтини коли втора ръка - надеждни коли за хора с малък бюджет или на изплащане

Всеки от нас иска да притежава комфортен, красив и надежден автомобил, но дали предвиденият бюджет е достатъчен, за да получим това? Специално за онези от Вас, които са готови да заделят до 10,000 лева за кола втора ръка, сме подготвили списък с най-удачните модели. Те предлагат добро съотношение между цена и качество и могат да се открият лесно в сайтовете за авто обяви.

Защо е важно да определим бюджета си за нов автомобил?

Много хора правят грешката да търсят автомобил, без да са изяснили каква е максималната сума, която могат да си позволят. Това е лошо финансово решение, носещо негативни последствия за семейния бюджет.

Молбата ни е, преди да стартирате процеса по търсене на кола, да определите колко пари сте готови да заделите. Също така включете допълнителните разходи, които ще възникнат след покупката. Автомобилът има нужда от обслужване, застраховка, регистрация, смяна на части, нови гуми, данък, чиято сумарна стойност най-вероятно ще надвиши 2000 лв. Казано обобщено, ако търсите кола до 8000 лева, необходимо е да разполагате с поне 10,000 лв.

Каква кола мога да си позволя?

Съществуват различни правила за управление на личните финанси, които определят допустимата сума за закупуване на автомобил. Например, ако сте решили да го платите в брой, експертите съветват да разполагате с двойно повече средства в наличност. Освен за обслужване на колата, спестените пари служат за буфер и е нужно да покриват разходите Ви за период от 6 до 12 месеца.

При купуване на автомобил на изплащане е важно да съобразите първоначалната вноска с наличните пари. Платете около 20% от цената на превозното средство в началото и се стремете остатъчната стойност да не надвишава 10-15%.

Също така всички разходи по автомобила, включително и месечната вноска към банка/ лизингова компания, не трябва да са повече от 15% от доходите Ви. В случай че печелите по 2000 лв. на месец, може да изразходвате до 300 лв. за колата и нейната поддръжка.

Това са съвети на финансови специалисти, базирани на изследвания и общоприети норми. Разбира се, може да изготвите личен финансов план, но бъдете разумни и не пренебрегвайте допълнителните разходи по автомобила.

Коли втора ръка до 10,000 лева, които си заслужават

За никого не е тайна, че покупката на употребяван автомобил крие рискове. Затова, ако искаме да си спестим проблеми и главоболие, трябва да изберем модел, който е надежден и знаем, че ще издържи голям пробег.

Приготвихме списък с коли, които се побират в бюджет до 10000 лв. Вижте кои са те и защо се спряхме на тях.

Honda CR-V

Когато говорим за автомобили в разумен ценови диапазон, неминуемо трябва да причислим Honda CR-V. Това е SUV модел, предвиден както за градски условия, така и за дълго пътуване.

Според тестове на специалисти CR-V е сред най-надеждните джипове, особено в своя клас. Освен това впечатлява с ширина, свободно пространство между седалките и голям багажник.

Първа и втора генерация се срещат на цени до 8000 лв. в сайтовете за обяви. Ако направите компромис с десния волан, може да закупите CR-V III (2006-2010) за сума до 10,000 лв.

Honda Accord

Докато сме на японска вълна, задължително е да отбележим още един модел на Honda, а именно Accord. Разглеждайки каталозите в Mobile и Cars, се натъкнахме на автомобили, отговарящи на условието за бюджетен вариант.

Прави впечатление, че комбито е по-евтино от седана, което се дължи на вноса и търсенето. Автомобили около 2004-2005 г. попадат в ценовата рамка до 8000 лв., но внимателно проучете двигателя и скоростната кутия. Honda Accord 2.4 е сочен за по-добър избор, отколкото дизеловия 2.2 i-CTDi.

Volkswagen Passat

В буквален превод Volkswagen означава кола на народа. С годините това се потвърждава благодарение на здравите модели, достъпните цени и перфектното съотношение между качество и заплатена сума.

В случай че сте заделили бюджет между 5,000 и 10,000 лв., може да се спрете на B5.5 или B6. За мнозина 1.9 TDI е най-издръжливият двигател и в дългосрочен план не би следвало да имате премеждия с него. При 16-клапановия 2.0 TDI се наблюдават чести проблеми с маслената помпа, докато този с 8 клапана е сходен на 1.9 TDI.

Естествено, много хора се спират на комби варианта на Passat заради голямото пространство. По официална информация обемът на багажника е до 1600 л.

Seat Leon

Друг представител на VAG групата, предлагащ надеждност в разумна ценова рамка, е Seat Leon. Елегантният хечбек впечатлява не само с визия, но и с компактност. Той е добър вариант за градски автомобил и се отличава със сравнително нисък разход на гориво.

В зависимост от нуждите Ви, изберете най-подходящия двигател. Например, ако планирате по-чести извънградски пътувания, доверете се на дизеловия мотор (TDI), в противен случай се насочете към бензиновия. Предимството на Seat Leon е, че има здрави дизелови и бензинови двигатели, съответно 1.9 TDI и 1.8 T 20V.

Mazda 3

Японският производител е известен със спортния почерк, който оставя върху автомобилите си. Това си личи дори при бюджетния модел Mazda 3, чиято хечбек версия е популярна в световен мащаб.

При първа и втора генерация на Mazda 3 се наблюдават течове, проблеми с турбината и поява на ръжда. През 2011 г. японската компания пусна facelift версия, при която повечето проблеми са елиминирани. Автомобилът се представя много добре и има дълъг експлоатационен живот, разбира се, при правилна и навременна поддръжка.

В сайтовете за обяви у нас ще откриете Mazda 3, производство 2011-2013 г., на цени между 7500 и 12000 лв. Колата е компактна, сигурна и ускорява прилично за мощността си.

Заключение

Изброихме част от автомобилите, които считаме за разумен вариант при покупка втора ръка с по-малък бюджет. Основните фактори, взети под внимание, са сигурността, здравината и удобството при шофиране. Без съмнение, марки като Toyota, KIA и Hyundai също предлагат добри възможности в ниския ценови клас.

За финал, апелираме да подходите отговорно при съставянето на бюджет и да не го надвишавате. Допълнително пресметнете бъдещите разходи и ако се наложи, вземете автомобила на изплащане, но с разумна месечна вноска.

А ако желаете да придадате допълнителен индивидуален почерк на автомобила си, може да се възползвате от тунинг части и аксесоари предоставени от NASTAUTO! Ние сме директен вносител и представител на доста от известните марки за тунинг части, също така предлагаме качествено обслужване и разумни цени. Свържете се с нас сега!