tuning headlights

Поначало модификациите по автомобила имат две основни предназначения. Едното е да подобрят външния му вид и да го направят по-привлекателен, а другото – да повишат функционалността му. 

Безспорно частите, които внасят промени и в двете направления, са фаровете и стоповете. Те преобразяват облика на автомобила, добавят характерен стил и увеличават видимостта в тъмната част на денонощието.

Знаете ли обаче, че има разлики в стандартите за САЩ и Европа? А наясно ли сте кои тунинг части ще паснат най-добре на Вашия модел? Има немалко особености при избор на нови фарове и стопове, които предстои да разгледаме.

 

За какво служат тунинг фаровете и стоповете?


Причините, поради които се пристъпва към смяна на тунинг светлините, са най-различни. Някои автомобилни ентусиасти предпочитат затъмнени фарове и стопове, други са почитатели на определен стил, докато трети искат да повишат видимостта или да добавят дневни светлини.

Без значение какво Ви е подтикнало към тунинговане на светлините, избирайки правилните фарове и стопове, ще получите търсения ефект. 

Важно е да не се фокусирате единствено върху дизайна, а да проверите параметрите на частите, дали са подходящи за Вашия автомобил и колко качествено е осветяването през нощта.

 

Избор на най-добрите светлини за автомобила


Решението кои тунинг светлини да изберете се базира на три ключови фактора: видимост; персонализация и безопасност.

  • Фаровете е задължително да предлагат добро осветяване през нощта или при шофиране в неблагоприятни атмосферни условия като пороен дъжд или мъгла.
  • Безопасността е фундаментална и не бива да се пренебрегва. Насочете се към стопове, които са ясно изразени, осветяват задната част на автомобила и сигнализират навреме при намаляване на скоростта.
  • Персонализацията на тунинг светлините Ви дава възможност да изразите себе си. Например някои хора избират фарове тип “Ангелски очи”, които добавят агресивна визия на автомобила и му придават уникалност.
  • Естествено, изборът на тунинг фарове и стопове преминава през още етапи, а ако не сте напълно запознати, поискайте съвет от специалист.

Насочете се към тунинг части на утвърдени производители, които предлагат гаранция. Нужно е да се информирате дали светлините са подходящи за автомобила Ви и дали отговарят на българското законодателство. 

Характеристиките, които допълнително трябва да се проверят, са: цвят и вид на осветлението; цветна температура; възможност за регулиране; съчетават ли се с ксенонови светлини.

 

Изисквания и стандарти за светлините


За разлика от други тунинг части, фаровете и стоповете могат да се сменят от всеки в домашни условия. Забранено е обаче да се правят корекции на цветовете.

Според законите в Европейския съюз късите и дългите светлини трябва да са бели, пътепоказателната светлина – жълта, стоповете – червени. 

В САЩ правилата са малко по-различни, затова ако внасяте кола оттам, пригодете я за управление по българските пътища. В случай че не са извършени необходимите изменения, превозното средство няма да премине технотест и няма да получи право на регистрация в КАТ. Една от разликите е в мигачите, тъй като в САЩ имат червен цвят, докато в България и целия Европейски съюз са жълти.