кола от собственик

Дали заради спадналото доверие към автокъщите, или поради друга причина, много българи се насочват към покупка на автомобил от собственик. Това решение може да им спести средства за регистрация, но е важно да се внимава за допълнителни особености и възможни проблеми.

За да намерите регистрирана кола, която е собственост на физическо лице, не се нуждаете от друго, освен устройство с интернет връзка. Съществуват платформи за продажба на автомобили, в които са публикувани хиляди обяви. Използвате помощни филтри за задаване на Вашите изисквания и разглеждате каталозите отвсякъде.

Кои са най-авторитетните сайтове за обяви на коли в България?

Било по телевизия, онлайн медия или радио, всеки от нас е попадал на реклами на водещите платформи за авто обяви. В тях може да се включи всяко физическо лице, да качи снимки и описание на превозното си средство и да намери купувач в сравнително кратък срок.

Ако Вие сте от страната на купувача, ето къде да откриете най-много обяви:

Един от най-големите сайтове в България, в който е вградена удобна форма за търсене по категория, марка, модел, мощност и други параметри. Към всяка обява има информация за продавача, от която може да разберете дали е физическо, или юридическо лице.

За да виждате обяви само от частни лица, изберете опцията Обяви на частни лица при търсене в mobile.bg.

Платформа, която е снабдена с браузър версия и мобилно приложение. Карс БГ има каталог с всички автокъщи по рейтинг и населено място, но също така в сайта се качват обяви директно от собственик. Под описанието на автомобила има сведение дали е частно лице, къде се намира и какъв е номерът за контакт с него.

За да виждате обяви само от собственици, изберете опцията От и след това Частни лица при филтриране в cars.bg.

Въпреки че не е специализиран сайт за авто обяви, OLX предлага отделна категория за продажба на превозни средства. От менюто задавате Автомобили и джипове и мигновено узнавате колко са активните обяви в момента. И тук има подробна информация за колата – от вид на купето до техническо състояние, както и сведения за продавача.

Най-голямата социална мрежа продължава да се развива, а нововъведенията в частта “Marketplace” я превръщат в подходящо място за търговия с автомобили. Използвате регистрацията си във Facebook, за да разглеждате каталозите с коли във Вашия регион и се свързвате незабавно с продавача чрез лично съобщение или телефонно обаждане.

  • Форуми

Форумите и групите в социалните мрежи изграждат общности от хора с идентични интереси. Съществуват портали за фенове на Audi, BMW, Opel, Mercedes-Benz, Honda, където потребителите обменят опит и знания. Освен това всеки форум има подсекция, озаглавена Обяви и пазар, в която се продават коли директно от собственик. Ако профилът на лицето има положителен рейтинг и много мнения, най-вероятно е авторитет в платформата и може да му се доверите.

Други сайтове, в които има изобилие от авто обяви, са Bazar.bg, AutoScout24, Alo.bg. Навсякъде е обозначено дали превозното средство се продава от частно лице, или автокъща.

За какво да внимаваме при покупка на автомобил от собственик?

Разгледахте ли онлайн каталозите? Избрахте ли кола, която отговаря на Вашите изисквания и бюджет? В случай че отговорите на двата въпроса са положителни, следващата стъпка е да се свържете с лицето, качило обявата, и да си уговорите среща.

Вземете човек със себе си

Без значение дали сте на ти с автомобилите, или не, вземете човек с Вас, който ще Ви помогне при огледа. Ако в обкръжението си нямате вещо лице на тема коли, потърсете експерт във Facebook групи или се доверете на специализирана фирма, която се занимава с тази дейност.

Убедете се какво е визуалното състояние на колата

Най-напред, огледайте автомобила от всички страни. Вижте дали има ръжда около калниците и праговете, претърпени ли са удари, в какво състояние е боята, особено на тавана. Уверете се, че фаровете са в изправност, не са пожълтели и няма пукнатини. Погледнете годината на производство на прозорците, която ще Ви покаже дали и кога са сменяни. Попитайте собственика каква е причината за това и разполага ли с доказателства от застрахователната компания.

Интериорът ще Ви покаже отношението на собственика към автомобила. Хвърлете бърз поглед на седалките, за да узнаете дали са износени и има ли поражения по тапицерията, прегледайте бутоните и се запознайте със състоянието на таблото. Ако има нанесени вреди, запишете си ги и поискайте намаляване на цената заради тях.

Проверете техническото състояние

Следващата стъпка, която е най-важна, е свързана с проверка на техническото състояние на превозното средство. Направете оглед на място или в оторизиран сервиз – второто е за предпочитане – на двигателя, скоростната кутия, окачването и спирачната система.

Ако автомобилът разполага с история, това ще Ви спести много главоболия и неясноти. По този начин ще разберете кога е извършен последният ремонт, какви части са сменени и колко са изминатите километри до момента.

Диагностика и тест драйв

Компютърната диагностика е ключов етап от покупката на автомобил, който обаче се пренебрегва от мнозина. Препоръчително е колата да се закачи на компютър и чрез специален софтуер да се провери за евентуални грешки и проблеми.

След като преминете гореизброените стъпки, поискайте тест драйв, за да се уверите, че автомобилът е подходящ за Вас. При купуване от собственик предимството е, че превозното средство е регистрирано и може да се движи свободно по улиците.

Най-честите проблеми при купуване на кола от частно лице

От една страна, покупката на автомобил от собственик има неоспорими предимства като изгодна цена, регистрация, директна комуникация с продавача. Спестявате излишни такси и разходи, а ако познавате лицето, ще сте наясно с последните ремонти и евентуалните проблеми по колата, които Ви очакват в бъдеще.

Длъжни сме обаче да разгледаме и другата страна на монетата, а именно недостатъците. Малко или много, тях ги има, а Вие трябва да сте запознати с тях, за да вземете правилно решение.

  • Скрити или замаскирани проблеми по двигателя и скоростната кутия

  • Липса на сервизна история и некоректни данни за пробег

  • Неизплатени задължения към държавата и застрахователни компании

  • Няма информация за инциденти и последиците от тях

  • Не получавате гаранция

Съпоставяйки плюсовете и минусите, преценете дали покупката на кола от собственик е най-доброто решение. Ако вече сте го взели и сте се сдобили с кола, следващата стъпка е да смените маслото, филтрите и повредените авточасти, а защо не и да добавите свой почерк в автомобила, чрез закупуването и монтирането на атрактивни тунинг части, като тези предлагани от Nastauto.