brakuvane

Понякога амортизираните превозни средства, които изискват солидни вложения за възстановяване, е по-удачно да бъдат бракувани. По този начин се прекратява регистрацията на автомобила и не се дължат данъци, оказващи тежест върху семейния бюджет.

Разполагате с кола, чийто ремонт е по-скъп от пазарната ѝ цена или е претърпяла тежко ПТП, и искате да я отпишете от системата на КАТ? Процедурата не е толкова сложна и ще Ви отнеме няколко часа, ако сте предварително подготвени с изискуемите документи.

Какви документи са нужни за бракуване на кола

Служителите на КАТ ще Ви информират какви документи са необходими за бракуване на МПС, но за да Ви спестим повторно редене на опашката, ще ги изброим в следния списък:

  • Регистрационните табели на автомобила;
  • Голям и малък талон;
  • Молба/удостоверение за дерегистрация.

Ако сте предали колата на лицензирана фирма за изкупуване на скрап, ще получите подготвено удостоверение за бракуване. От Вас се изисква единствено да го предоставите на служителите в КАТ.

В случай че автомобилът не е предаден за скрап, трябва да посочите, че ще го съхранявате в частен имот. Не се допуска изоставяне на бракувани автомобили върху общинска земя. При установяване на подобно нарушение ще получите глоба.

Не пропускайте, след като дерегистрирате превозното средство в КАТ, да го отпишете от данъчното. Докато не изпълните този процес, колата ще остане на Ваше име и ще се трупат данъци в общината. Мнозина забравят този факт и след време разбират, че дължат данъци в големи размери.

Закон за служебна дерегистрация

Преди няколко години бе приет закон, според който КАТ има право автоматично да отпише превозното средство при липса на гражданска отговорност.

Застрахователната компания Ви изпраща уведомление, когато полицата изтече. Ако не направите нова застраховка в период до 14 дни, Гаранционният фонд уведомява КАТ и автомобилът незабавно се спира от движение.

За да възстановите превозното средство, трябва да сключите застраховка, да я предоставите на гише в КАТ и да попълните заявление за прекратяване на дерегистрацията.

Безопасно изхвърляне на МПС

Всеки от нас е виждал изоставени превозни средства в междублоковите пространства. За да си спестят разправии, съседите не информират съответните органи и общината за занемарените автомобили, но истината е, че те пречат и замърсяват околната среда.

Ако не разполагате с гараж или двор, в който да държите бракувания автомобил, най-доброто решение е да го предадете на фирма за изкупуване на скрап. Огледайте се за лицензирана компания за вторични суровини и попитайте каква цена ще получите за колата. В случай че предложението Ви устройва, фирмата ще изпрати репатрак и ще прибере превозното средство.

Оттам насетне служителите разкомплектоват автомобила и отделят частите му една от друга. Тези, които са запазени, се препродават, а останалите метали се рециклират и влизат в повторна употреба.

Разбира се, има вариант за собственоръчно разглобяване на автомобила, но за целта са нужни знания и свободно пространство. 

Ако сте уверени, че частите са запазени и ще намерите потенциални купувачи, можете да ги продадете сами. Но дори и в този случай, трябва да потърсите съдействието на фирма за изкупуване на скрап, за да се отървете от каросерията и да съхраните околната среда чиста.

Ако вашата кола не е за скрап и искате да я подобрите визуално, разгледайте нашите екстериорни тунинг части - тунинг брони, спойлери и други. Те ще ви помогнат да постигнете мечтаното излъчване за вашия автомобил!