MERCEDES G-CLASS, СЕГА ПО – ДОБЪР ОТ ВСЯКОГА !!!

В света на джиповете и кросоувърите, Mercedes G-Class е чудновато уникален и си има своят чар. Не идва евтино, но от Mercedes внимателно управляват еволюцията на този култов офроудър, като са останали верни на първоначалния си дизайн, като същевременно са подобрили ходовата част,двигателя и интериора. Всъщност ръбатата кабина е една от открояващите черти на G-класата, в която вече се намират и чифт огромни екрани.Той запазва легендарните си офроуд възможности, но сега е далеч по-добър за шофиране и по асфалтов път. Благодарение на двигателя си V8, G 63 е най-забавната модификация, но G 350 d би бил изборът за тези, които имат едно око върху бюджета на домакинството. Екслузивността ви е гарантирана, ако изберете тази немска икона.

Стартирал през 1979 г., Gëlandewagen (отивам навсякъде/всъдеход) изкача всяка планина и е преминава през всеки поток, и осигурява транспорт на широка аудитория, включително армии, горски рейнджъри, пожарникари и дори папата. Съвсем наскоро тя се превърна в избор за богатите и известните, като Мерцедес с удоволствие култивират холивудския блясък.

Хитро, Мерцедес е запазил емблематичната форма, но всички панели на тялото са изцяло нови. Резервната гума на гърба, откритите панти на вратите и кръглите фарове са три от най-видимите кимания към наследството на G.
G 350 d се захранва от 3,0-литров редови шест цилиндров дизел, произвеждащ 282bhp, докато 4.0-литровият битурбо V8 в G 63 развива чудовищните 577bhp. Благодарение на теглото на колата и аеродинамиката, подобна на склад (beamingfacewithsmilingeyes)
, вероятно е най-добре да не мислите за икономията на гориво. Дори дизелът G 350 е малко вероятно да падне под 11л/100км разход.

 Да критикуваме G-класа за високата и цена или жаждата за гориво би загубило основната идея за този емблематичен офроудър. Не само че изглежда брутално, но и вече разполага с един от най-добрите интериори на съвременната епоха, като Mercedes успешно смесва чара на старата школа с новите технологии.

Харесва ли ви статията?

За още такива последвайте ни в социалните мрежи , Благодарим! от екипа на NASTAUTO