ИСТОРИЯ НА ЕВОЛЮЦИЯТА НА БЕЗОПАСНОСТТА ПРИ АВТОМОБИЛИТЕ !

Каталогизирали сме разработването на технологии за превозни средства, които са донесли значителни подобрения в пътната безопасност

1919: Безопасно стъкло
Дори в тези ранни дни на автомобилостроенето е станало ясно, че използването на нормално/обикновено стъкло в автомобилите е неприемливо и е разработено безопасното стъкло, което се разбива на миниатюрни парчета, вместо да разбива смъртоносни големи парчета.

1946: Радиални гуми
Радиалите, които остават стандарта на индустрията днес, са конструирани от шнурове, перпендикулярни на  грайфера на гумата. Това осигурява повече здравина , като същевременно подобрява сцеплението.

1959: Предпазни колани
Volvo въвежда първия триточков предпазен колан – все още е едно от най-ефективните устройства за безопасност на всички времена. Volvo изчислява, че триточковия предпазния колан е спасил повече от един милион живота.

1959: Зони на трошене
Зоните на трошене помагат на автомобила да се сгъне по контролиран начин по време на катастрофа, абсорбирайки енергия, която иначе би повличала водача. Зоните на трошене вече са неразделна част от модерния дизайн на автомобилите.

1960: Тапицирано(подплатено) табло
Друга иновация от Volvo, тапицираните(подплатени) табла са въведени в опит да се намалят нараняванията на лицето и гърдите при катастрофи.

1965: Първо законодателство за предпазните колани
Всички продадени нови автомобили са длъжни да разполагат с точки за закрепване на предпазните колани за предните открити седалки.

1966: Антиблокиращи спирачки (ABS)
FF Jensen става първият производствен автомобил, който разполага с механични антиблокиращи спирачки, въз основа на технологията на въздухоплавателните средства

1968: Подглавници за предни седалки
Отново Volvo допринасят за въвеждането на тъй наречените подглавници. Те предпазват главата и шията при сблъсъци отзад.

1970 г.: Проектиране на елементи с цел намаляне на щетите при сблъсък с пешеходци
Проектиране на предни стъкла, брони, фарове и други части от предницата, променени, за да се намали силата на удара, претърпян от пешеходците от автомобил.

1973: Въздушни възглавници
Въздушни възглавници в случай на катастрофа. Първите въздушни възглавници са били обемисти и са излизали от волана, но модерните автомобили имат пътнически, коленни, раменни,тип завеса, а дори и възглавници в коланите.

1978 г.: Електронен ABS
Mercedes подобряват ABS системата, като въвежда електронна такава в своя модел S-Class.

1983: Носенето на предни предпазни колани, е направено задължително

1986 г.: Система за мониторинг на налягането на гумите(ТРМS)
Първият автомобил, който разполага с TPMS, е Porsche 959 и работи чрез измерване на въздуха в гумите и известяване на водача, ако гумите са над или недостатъчно напомпани чрез дисплей на таблото.

1987: Закон за задните предпазни колани
Влиза в сила последният кръг от правила за предпазните колани – всички автомобили, вече трябва да са снабдени със задни предпазни колани.

1991 г.: Защита при страничен удар
Volvo комбинира ленти със страничен удар със седалки на напречни релси, за да създаде своята Система за защита от страничен удар (SIPS).

1991: Носене на задни предпазни колани, става задължително
Той се превръща в законово изискване предпазните колани да бъдат носени от всички пътници на задната седалка, включително възрастни.

1994: Въздушна възглавница за страничен удар
Още веднъж Volvo е начело на безопасността, тъй като въвежда въздушни възглавници за защита от страничен удар в своите 850 модела, за да допълни металните си ленти за страничен удар.

1995 г.: Електронен контрол на стабилността
Mercedes, с помощта на Bosch, става първият производител, който използва ESC, като S-класата отново води пътя.

1996: Въздушна възглавница на коляното
Киа добавя първата колянна въздушна възглавница към Sportage SUV

1996 г.: Създадена е Евро NCAP
Първата среща на Euro NCAP се провежда, като първите резултати на органа за изпитване на сривове са пуснати на следващата година.

1997 г.: Първи резултати от Евро NCAP
Euro NCAP започва тестване. Volvo S40 е на върха с четири звезди за защита на възрастните обитатели.

1997: Изофикс
Разработен съвместно от Volkswagen и детски седалки Britax. Позволява на съвместимите детски седалки лесно да се закрепят чрез клик система в столчетата за кола.

https://nastauto.com/%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BD/%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b8%d0%ba%d1%83%d0%bb%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%bc%d0%be%d1%86%d0%b8%d1%8f/

1997: Защита от камшичен удар
Шведските производители Saab и Volvo първи проектираха седалки за свеждане до минимум на камшичният удар.

2001 г.: Първи евро NCAP пълни марки
Renault Laguna е първият петзвезден автомобил, докато Euro NCAP представя оценката на напомнянето на предпазния колан.

2003 г.: Оценка за безопасност на децата
Тестът за оценка на безопасността се прави още по-труден чрез въвеждането на рейтинга за закрила на детето.

2005: Излизане/преминаване през лента за движение(lane departure)
Това се появява за първи път в Европа в Citroen C4, C5 и C6, и предупреждава водачите, когато колата им се изнася от лентата на движение.

2005: Изскачащ преден капак
Разработен за понижаване на риска от наранявания за пешеходци при удар от кола. Първо се предлага на Ягуар XK и Ситроен C6.

2007 г.: Наблюдение на т.нар. мъртва зона
Във Volvo S80 се предлага визуален сигнал за уведомяване на водачите на превозни средства на техните слепи места(мъртви зони).

2007: Откриване на умора
Тази система сканира главата и лицето на водача, търсейки сигнални признаци на умора, като например колко често мига. Ако системата счита, че водачът е твърде уморен, ще се активира предупредителен сигнал.

2008 г.: Автономно спиране
Въведена във Volvo XC60 през 2008 г. Системата усеща неподвижен трафик, предупреждава водачите и спирачките да спрат.

2008 г.: Добавени са още тестове на Euro NCAP
Euro NCAP освобождава резултати от първия си тест за защита от заден удар.

2009 г.: Нов рейтинг euro NCAP
По-строг рейтинг е оценка за възрастен обитател, дете обитател, пешеходец и помощ за безопасност. Колите без контрол на стабилността като стандарт не могат да получат пет звезди.

2015 г.: Откриване на пешеходци в тъмнината, откриване на бариери и активен круиз контрол с кормилно управление
Тази техника пристига на следващия Volvo XC90. Разширеното откриване на пешеходци забелязва хората в тъмното, ако наближавате бариера, а активният круиз следва автомобилите напред и маркировките на лентите.

2018: Car2Car и Car2 Инфраструктурна технология
Автомобилите комуникират с тези отпред и предупреждават за хлъзгави пътища или несъвършености в пътя. Също така работи със светофари, за да ви каже колко време имате преди да стане зелено.