КОЛА ОТ АМЕРИКА И КАНАДА – СТЪПКИ ЗА НОВ ВНОС НА АВТОМОБИЛИ В БЪЛГАРИЯ

Пазарът за автомобили втора ръка в САЩ и Канада е затрупан с изгодни предложения. Поръчвайки превозно средство от тези държави, може да спестите около 30% разходи спрямо покупката от България. Освен това получавате пълна история и доказуеми километри, което е изключително важно при купуване на употребяван автомобил.

За да се сдобиете с кола от САЩ или Канада, трябва да участвате в търгове, доверявайки се на близък човек или експерт. В интернет може да прегледате какви са наддаванията и да прецените дали вносът си заслужава.

За улеснение на всички Вас, които се интересуват от процеса по внасяне, съставихме ръководство с разяснителни стъпки.

1ОПРЕДЕЛЯНЕ НА БЮДЖЕТ

Покупката на автомобил, без значение откъде, трябва да е съобразена с финансови норми и разумни граници. Определете бюджет, който ще се използва както за участие в търга, така и за последващи плащания. Не забравяйте, че има транспортни разходи, мито, посреднически такси, ремонт и обслужване на колата.

Като цяло не си заслужават всички ваши усилия ако колата, която внасяте струва по-малко от 10-15 хил. лева. Трябва да внасяте коли с висока себестойност отнесено към нашия български пазар – с крайна цена от порядъка на 20+ хил. лева. Може да сравните цените в популярните български портали за продажби на автомобили.

2ИЗБОР НА МПС

Следващата стъпка е да изберете превозно средство, което отговаря едновременно на финансовата рамка и търсените удобства. Например за семейство с две или повече деца покупката на двуврато купе не изглежда най-добрия вариант, нали?!

Когато избирате автомобил, вижте какви са забележките и проблемите му. Важно е да включите разходите за ремонт в бюджета и да съобразите дали обслужването на колата ще оказва тежест върху семейните финанси.

3ДОГОВОР С ПОСРЕДНИК

За предпочитане е да използвате посреднически услуги при внос на кола от САЩ или Канада. Дилърите имат партньори зад Океана, които са регистрирани и участват законно в местните търгове. Част от тях използват личен превоз за транспорт до пристанищата, което увеличава нивата на сигурност и защита.

За коректна и качествена услуга по внос на коли от Америка можете винаги да се обръщате към нашите приятели от NorthAuto.

4ПЛАЩАНЕ И ДОСТАВКА

След като сте спечелили търг за автомобил, Вие или посредническата фирма, в зависимост от условията в договора, трябва да наредите плащане в срок до 24 часа. Той се извършва по банков път и е лесно проследим за гарантиране на пълна защита и коректност.

Доставката на автомобили от САЩ и Канада отнема между 1 и 5 месеца. Срокът зависи от местоположението на превозното средство в Северна Америка и колко отдалечено е от най-близкото пристанище.

Когато колата пристигне на българска територия, трябва да се плати мито и да се уреди цялата документация. Впоследствие се извършва първоначална регистрация в КАТ и се преминава задължителен преглед. Колата трябва да премине технотест и да е приведена в ред според всички европейски стандарти за светлини и други. Това се налага поради различия в стандартите за автомобили между Американски и Европейски пазар.

5РЕМОНТ И ОБСЛУЖВАНЕ

При покупка на ударени автомобили, чиито пазарни цени са значително по-ниски, трябва да се подготвите за продължителен ремонт и допълнителни разходи. Затова апелирахме в началото да съставите бюджет, включващ последващи плащания към сервизи и майстори.

Може да се доверите за нужните авточастибронисветлини и други на Nastauto!

Не пропускайте смяната на масла и филтри, както и проверката за качество на гумите, преди да излезете на пътя.

В най-честия случай, хората, закупили кола от САЩ или Канада, спестяват между 20% и 35% спрямо пазарната цена в България.