АВТОМАТИЧНА СКОРОСТНА КУТИЯ – ВИДОВЕ, КАК РАБОТЯТ И КОЙ ВИД ДА ИЗБЕРЕМ

коростните кутии се поделят на два основни типа – механична и автоматична скоростна кутия. Първите налагат ръчно сменяне на предавките чрез съединител и лост, докато вторите се задействат собственоръчно при достигане на определени обороти. В автомобилите с автоматични трансмисии има два педала – газ и спирачка, което значително улеснява шофирането в градска среда.

Знаете ли обаче, че автоматичните кутии се поделят на подвидове?

Всеки от тях работи по специфичен начин и е подходящ в различни условия. Ето част от най-често срещаните:

  • DCT – Автоматична кутия с два съединителя
  • CVT – Непрекъснато променливо подаване
  • AMT – Автоматизирана ръчна кутия
  • Tiptronic

Какво означават тези съкращения, ще узнаете в следващите редове.

AMT – АВТОМАТИЗИРАНА РЪЧНА КУТИЯ

Както става ясно от наименованието, AMT обединява автоматичната и ръчната скоростна кутия. Разликата се уповава в наличието на система, която управлява съединителя. По този начин не се изисква действие от страна на шофьора, защото предавките се сменят при дадени обороти.

Основните компоненти в AMT са:

  • датчици
  • задвижващ механизъм
  • блок за управление на системата

Автоматизираната ръчна трансмисия се отличава с икономичност и по-евтина поддръжка, за разлика от други видове кутии. С хидравлично предаване са AMT кутиите на Audi (R-Tronic), BMW (SMG), Renault (Quickshift), а с електронно – тези на Toyota (SMT), Mitsubishi (Allshift), Citroen (Sensodrive).

DCT – АВТОМАТИЧНА КУТИЯ С ДВА СЪЕДИНИТЕЛЯ

DCT е по-сложна трансмисия като конструкция, но се доближава до ръчната скоростна кутия. Разчита се на синхронизатори, съединители (2 броя), спомагателни валове.

Липсва педал за съединител, защото превключването на по-ниска или по-висока предавка се осъществява от компютър. Добавен е спомагателен лост за ръчна смяна на предавките с плюс и минус, който може да се използва по желание на шофьора.

Според много експерти DCT осигурява най-бързото ускорение. Причина за това е, че единият съединител зарежда четните предавки, а другият – нечетните.

Заслужава си да изберете трансмисия с два съединителя, ако търсите бързо ускорение, безпроблемно превключване и не желаете да сменяте масло на кутията. Шофирането е плавно, но понякога се появява досаден шум при високи обороти.

CVT – НЕПРЕКЪСНАТО ПРОМЕНЛИВО ПОДАВАНЕ

Вариаторната трансмисия най-често използва верига, вместо зъбни колела. Има опростена структура (малко задвижващи части), което принуди мнозина да смятат, че е подходяща за малки и средни автомобили.

От Audi обаче доказаха, че това не е точно така и използваха CVT в бензинови и дизелови двигатели с 4 и 6 цилиндъра. Системата е известна като Multitronic и предлага комфорт, по-малък разход на гориво и динамика при управление на превозното средство.

Това е тип безстепенна трансмисия, която позволява плавна и непрекъсната промяна на предавателното съотношение между скоростите.

Вместо традиционната степенна трансмисия, която има определен брой предавки, CVT използва система от ремъци или вериги, свързани с вариатори, за да осигури безстепенно прехвърляне на въртящия момент. Това позволява на CVT да работи в широк диапазон от предавателни съотношения, без дискретни промени между скоростите.

Едно от големите предимства на CVT е, че може да поддържа двигателя в оптималната му работна зона, като го държи на постоянно високи обороти, когато е необходимо повече мощност, или на по-ниски обороти, за по-икономична кароспособност. Това води до по-голяма ефективност на горивото и по-гладко ускорение.

Въпреки тези предимства, CVT има и някои недостатъци. Някои шофьори могат да изпитват непривичност към плавната и безстепенна промяна на предавателните съотношения, която CVT осигурява. Също така, в някои случаи CVT може да излага на по-голямо износване някои компоненти поради по-големите въртящи моменти, които преминават през системата.

Все пак, CVT е популярна трансмисия във много автомобили, особено в компактни и икономични модели, тъй като осигурява гладко ускорение, по-добра икономия на гориво и по-ниско ниво на шум.

TIPTRONIC

Tiptronic е автоматична трансмисия, създадена от Porsche, която позволява на шофьора механично да контролира смяната на предавките. Използва се още от AudiSeatVW.

За да се предпазят двигателя и кутията, е добавен компютър, който превключва в автоматичен режим при липса на активност от шофьора или достигане на високи обороти.

Сред недостатъците на Tiptronic системата трябва да споменем разходите при ремонт поради сложната конструкция и увеличаването на теглото на превозното средство. От друга страна, благодарение на трансмисията обикновен автомобил може да се управлява като спортен.