КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА АВТОМОБИЛНИЯ ТУНИНГ – ВИДОВЕ И СТИЛОВЕ ТУНИНГ

Тунингът на автомобил е неговата модификация, за да се оптимизира за различни цели и да работи по начин, различен от предвидения в завода. Най-често това е по-висока производителност на двигателя и динамични характеристики на управление, но автомобилите също могат да бъдат променени, за да осигурят по-добра икономия на гориво или по-гладка реакция. Целта при настройката е подобряването на цялостната производителност на автомобила в отговор на нуждите на потребителя.

Често настройката се извършва за сметка на производителността на емисиите, надеждността на компонентите и комфорта на пътниците. Тъй като културата около модифицираните автомобили набира голяма популярност, терминът „тунинг“ става все по общ, и започва да обхваща козметичните и стилистични промени, които собствениците правят, за да персонализират своите превозни средства.

Тези промени могат да варират от функционални модификации, предназначени да подобрят производителността или функционалността на автомобила, до визуални модификации, които променят естетиката на автомобила. Определени модификации понякога могат да са вредни за производителността или функционалността на автомобила.

Тунингът на автомобили е свързан с автомобилните състезания, въпреки че много тунинговани автомобили не се състезават в никаква форма на официални състезания.

ПРОИЗХОД НА АВТОМОБИЛНИЯ ТУНИНГ

Откакто са изобретени, автомобилите винаги са били обект на модификации. Имената като Abarth и Cooper са едни от първите официални компании предлагащи модифицирани автомобили. С подкрепата на Ford, известният производител на двигатели Cosworth преминава от тунинг на английските Flathead за Lotus Sevens до доминиращо участие във Формула 1.

През 70-те и 80-те години на миналия век японските автомобилни производители набират популярност, но все още не изнасят продукцията си извън страната. В края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век, модели като Nissan Skyline, започват да се внасят часто в Западна Европа и Северна Америка. В Съединените щати това е в пряк контраст с местното производство на автомобили където фокусът е бил върху спортни автомобили или „muscle cars“ като Ford Mustang и Chevrolet Corvette. Поради лекото си тегло и нарастващата наличност на евтини тунинг части,  икономичните и компактни японски автомобили показват висока производителност при ниска цена в сравнение със американските спортни автомобили. Шофьори с малък или никакъв опит започват да модифицират своите превозни средства, за да подражават на състезателните версии на автомобилите, които имат, но резултатите не са толкова добри.

ВИДОВЕ АВТОМОБИЛЕН ТУНИНГ

Същността на модификацията на даден автомобил е опит за значително повишаване на производителността спрямо стандартно моторно превозно средство чрез добавяне, промяна или пълна подмяна на части. Въпреки че това до голяма степен включва модифициране на двигателя и системите за управление на превозното средство за увеличаване на мощността, често са необходими допълнителни промени, за да може автомобилът да се справи с такава мощност. Това включва по-твърдо окачване, разширени гуми, по-добри спирачки и подобрени модификации на кормилното управление и трансмисията.

Макар и до голяма степен незначителни по отношение на външния вид, някои модификации като нископрофилни гуми, променено окачване и добавяне на спойлери могат да променят цялостния външен вид на автомобила, както и да добавят притискаща сила за увеличаване на сцеплението.

ПОДОБРЕНИЯ ПО АУДИО СИСТЕМАТА

Повечето автомобили идват с не толкова впечатляваща заводска музикална система. Това е причината доста хора, да желаят да подобрят аудио системата в колата си. Персонализираната аудио инсталация може да включва всичко – от надграждане на радиото до пълна персонализация, базирана на конкретно аудио оборудване.

Провеждат се събития, на които участниците се състезават за най-силното, висококачествено аудио с най-иновативните звукови системи. Някои често срещани модификации включват висококачествени високоговорители, субуфери, усилватели и по-добро окабеляване.

ИНТЕРИОРНИ ПОДОБРЕНИЯ

Автомобили, които се състезават в различни класове, трябва да се придържат към строг набор от правила. Както в някои добре познати състезателни събития, като NASCAR и NHRA, официалните събития често изискват специфично тегло на превозното средство. В такива случаи интериорът се оголва, а необходимото тегло се постига чрез добавяне на баласт, което позволява прецизен контрол върху разпределението на теглото.

Наред с изискванията за тегло са налице изисквания за безопасност. Изискванията се различават за различните класове. Пожарогасители, подсилени седалки, колани на седалките и други подобни са някои от необходимите модификации за безопасност.

Когато целта не е да се състезавате с даден автомобил, съществува интериорен тунинг, който е насочен към подобряването на комфорта и лукса в даден автомобил. Това може да включва кожени салони, авто ароматизатори, подобрен волан или лост за скоростите, както и най-различни други аксесоари – подлакътници, поставки за чаши, автомобилни стелки и други.

ТУНИНГ НА ДВИГАТЕЛЯ

Настройката на двигателя е процес на промяна на работните характеристики на двигателя. В типичната настройка на двигателя има различни механични и електронни елементи като всмукателен колектор, свещи и масов въздушен поток. Съвременните двигатели използват блок за управление на двигателя, за да осигурят най-добрия баланс между производителност и емисии. Чрез комуникационния протокол OBD, електронно контролираните аспекти на двигателя могат да бъдат модифицирани в процес, известен като „мапинг„. Мапингът може да се извърши или чрез смяна на софтуера в ECU (настройка на чип чрез модификация на фърмуера), или чрез предоставяне на фалшиви данни чрез физическа добавка. Предлагат се и други самостоятелни системи за управление на двигателя; тези системи заменят фабричния компютър с такъв, който може да се програмира от потребителя.

Механичните компоненти на двигателя също могат да бъдат добавени или заменени, като системи с принудителна индукция – турбокомпресори или компресори.

Неправилните и лошо изпълнени модификации на двигателя могат да имат пагубен ефект върху производителността и надеждността. В резултат на това механичните и електрическите компоненти могат да пострадат. Пример би било използването турбокомпресор за увеличаване на обема на въздуха. При типична химическа реакция съотношението въздух-гориво трябва да бъде минимум 14:1. Ако се използват по-високи съотношения, се наблюдават по-високи налягания и температури в цилиндрите, което може бързо да изтласка двигателя отвъд предвидените граници заложени при проектиране и да се стигне до катастрофален дефект.

Пренебрегването на такива работни параметри може да доведе до преждевременни повреди, като изкривени цилиндрови глави и стени, дезинтегрирани бутални пръстени, напукани или огънати свързващи пръти и колянови валове, пълна повреда на охладителната система, пожар на двигателя, детонация на двигателя, блокиране на двигателя. Всичко това може да доведе до много скъпи ремонти, както и да бъде много опасно.

ТУНИНГ ИЛИ СПОРТНО ОКАЧВАНЕ

Настройката на окачването включва модифициране на пружините, амортисьорите, стабилизаторите и други свързани компоненти. По-късите пружини предлагат по-голяма твърдост и по-нисък център на тежестта с възможната цена на нежелани промени в геометрията на окачването. По-твърдите амортисьори подобряват динамичното преместване на теглото по време на завиване и обикновено имат по-къси вътрешни елементи и се използват по-къси пружини.

По-твърдите стабилизатори намаляват накланянето на каросерията по време на завой, като по този начин подобряват сцеплението, което гумите имат върху повърхността. Това също подобрява реакцията на управление поради по-бързото преместване на теглото.

Опасността при прекалено твърдите стабилизатори е повдигането на вътрешното колело, което води до загуба на сцепление. Чрез увеличаване на съпротивлението при завиване в единия край на автомобила, прехвърлянето на тежестта се концентрира в този край, което го кара да се плъзга повече от другия. Този ефект се използва за контрол на характеристиката на над/недозавиване, както и за намаляване на накланянето.

Други компоненти, които понякога се добавят, са подпорите, които подобряват твърдостта на каросерията и помагат за по-доброто поддържане на правилната геометрия на окачването по време на завой. Някои модели автомобили предоставят възможност за инсталиране на части от състезателни към производствени модели, което улеснява феновете на този вид тунинг.

При офроуд превозните средства акцентът е върху удължаването на хода на окачването и монтирането на по-големи гуми. По-големите гуми увеличават просвета, возят по-гладко по неравен терен и дават по-добро разпределение на тежестта (което е важно при меки настилки).

Тези модификации на окачването са в контраст с лоурайдерите, които използват хидравлично или пневматично окачване. Лоурайдерите използват друг тип настройка на окачването, при която височината на всяко отделно колело може бързо да се регулира чрез система от цилиндъри, което в някои случаи прави възможно „отскачането“ на колелата напълно от земята.

БОДИ ТУНИНГ – ОПТИЧЕН (ВИЗУАЛЕН) ТУНИНГ И АЕРОДИНАМИКА НА КУПЕТО

Тунингът на каросерията включва извършване на модификации, чиято цел е да се промени естетиката на автомобила, да се подобри производителността или и двете. Тунингът на екстериора може също да включва смяна на части за по-добри аеродинамични характеристики. Чрез притискащата сила, скоростта при завиване и сцеплението на гумите могат да се подобрят. За да се облекчи автомобилът, елементите на каросерията като капаци и огледала за обратно виждане могат да бъдат заменени с по-леки компоненти.

Често модификациите на каросерията се правят главно за подобряване на външния вид на превозното средство. Автомобилите придобиват по-агресивен и красив вид с добавянето на тунинг спойлериброни, цели тунинг пакети, раздути калници и други.

ГУМИ

Гумите оказват голямо влияние върху поведението на автомобила и се сменят периодично – изборът на гуми е много добър начин за персонализиране на автомобил. Изборът включва гуми за различни метеорологични и пътни условия, различни размери и различни компромиси между цена, сцепление, експлоатационен живот, съпротивление при търкаляне, управление и комфорт на возене. Шофьорите също така понякога персонализират гумите по естетически причини, например чрез добавяне на надписи на гумите.

Де-тунинг
Де-тунинг е процес, който връща модифициран автомобил към първоначалното му фабрично състояние или намалява неговата производителност. Например, автомобилът може да бъде „де-тунингован“, за да позволи повишено сцепление, когато сцеплението не е достатъчно заради повишената мощност на тунингования двигател. Това може да намали въртенето на гуми, да позволи по-бърз старт и подобрено ускорение като цяло.

СТИЛОВЕ В АВТОМОБИЛНИЯ ТУНИНГ

Модифицираните автомобили могат да се различават значително от техните стандартни варианти. Често срещан фактор сред собствениците/модификаторите е да имитират визуалните и/или характеристиките на изпълнение на установените стилове и принципи на дизайн. Тези прилики може да са неволни. Някои от многото различни стилове на автомобила са:

  • Rat rod: Стил на хот род и автомобили, имитиращ „незавършения“ външен вид на някои хот родове през 1940-те, 1950-те и 1960-те години.
  • Евро стил: Еднотонова боя, малки гуми и джанти и изчистени линии, които подчертават цялостната форма на даден автомобил.
  • Lowrider: Обикновенно това са ретро автомобили с окачване на въздушни възглавници или хидравлично, което позволява промяна на височината на автомобила в движение – от ниско до земята, до високо вдигнато в различни комбинации. Тези автомобили могат да подксачат с предницата си, което изглежда доста ефектно.
  • JDM: превозни средства в японски стил, постигнат чрез много афтърмаркет части.
  • Dub or donk: Характеризира се с изключително високи джанти с нископрофилни гуми, високоговорители и необичайно висока височина на возене.

dub/slab

  • Slab: Възникнал в района на Хюстън от средата на 80-те години на миналия век – обикновено представлява една американска луксозна кола снабдена с персонализирани джанти, които стърчат от калниците. Високоговорители и неонови табели вътре в панела на багажника са също отличителна черта. Други „slab“ модификации включват хидравлично задействани панели на багажника („поп багажник“), бонбонена боя, вертикална облицовка от неръждаема стомана на панела на багажника (известни като „катарами за колани“). Интериорите на slab колите обикновено са облечени в бежово или жълто-кафяво ( цвят фъстъчено масло). Обикновено се свързват с хип-хоп музиката на Хюстън.
  • Bōsōzoku: Стил на японски мотоциклети, който включва преувеличени елементи като ауспуси.
  • VIP стил: Японски стил на персонализиране на луксозни автомобили, който еволюира от Bōsōzoku.
  • Stanced: Този стил се свързва най-вече със спортни и леки автомобили с понижени настройки на окачването. Колелата са по поръчка с нископрофилни гуми и играят голяма роля в този стил и често се отличават с агресивни размери, измествания и наклони.
  • Cal стил: модифициран класически Volkswagen, предназначен да напомня за Калифорния чрез използването на ярки цветове, тапицерия и аксесоари.
  • Outlaw: Модифицирано с по-мощни двигатели и спирачки Porsche 356, 911 и с по-агресивен външен вид. Това движение тръгва от Южна Калифорния през 60-те години на миналия век.
  • Военен/сервизен стил: Автомобили, проектирани да изглеждат като определени служебни превозни средства.
  • Hot rod: Стил на ранните драг коли от 1930-те и 1940-те., състоящ се до голяма степен от специфични за периода превозни средства или модифицирани автомобили, които изглеждат като тях.
  • Sleeper: Автомобили, изглеждащи като напълно нормални, стандартни и базови, но с подобрения в производителността. Например стар и скучен на вид Голф, но с модифициран двигател, който е по-бърз от последен модел BMW.
  • Рали автомобил: Автомобили, създадени да се състезават в ралита.
  • Дрифт автомобил: Автомобили, проектирани за дрифт – умението за странично взимане на завоите с въртене на гумите.
  • Drag автомобили: Автомобили, модифицирани за скорост и ускорение по права линия.
  • Стил „Южен Лондон“: Леко модифицирани британски фордове от 50-70-те, които са снижени, с пастелна боя и 13-инчови стоманени джанти Lotus Cortina или RS, Minilite или Revolution mag. Тези автомобили често използват тунингован двигател на Ford Kent или Pinto.
  • Немска визия: Volkswagen Type 1, Type 3 или Karmann Ghia, снижени и оборудвани с късен модел Porsche mag джанти и стил, повлиян от туристически автомобили. Силно модифицирано окачване и задвижване с акцент върху управлението и завиването.
  • Restomod: Класически автомобили, които съчетават оригинален външен стил с модерни приложени технологии (като ново окачване, джанти, трансмисия) или модерни интериорни функции (мултимедия, климатик и т.н.) за комфортна ежедневна употреба.
  • Кралете на сирените: Субкултура на Пасифика в Нова Зеландия, където колите или велосипедите се модифицират с високоговорители или системи за обществено огласяване за използване в състезателни аудио битки.