ЗАЩО СЕ ВНАСЯТ КОЛИ ОТ ШВЕЙЦАРИЯ И ЗА КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ ВНИМАВА?

Вносът на автомобили в България е тема, която предизвиква полемики и ожесточени дебати относно произхода и качеството. Някои смятат, че във Франция се грижат добре за колите си, други търговци се доверяват на немския пазар, трети – на италианския. Не са изключение и колите по родните автокъщи, внесени от Швейцария, но покупката на такива има някои условности и трябва да се внимава.

Важно е да отбележим, че Швейцария не е част от Европейския съюз и при внос на стоки се дължат мито и ДДС. Ако не се платят в срок, не е възможно автомобилът да се регистрира в КАТ.

В интернет има митнически калкулатор, който ще Ви покаже какви суми се дължат спрямо произхода и цената на превозното средство. Именно тези допълнителни разходи водят до оскъпяване на швейцарските коли.

Много хора сключват фиктивен договор при покупка на автомобил, но това не влияе на дължимото мито.

Освен за документалната част, нужно е да се внимава и за състоянието на превозното средство. Общоприетото схващане е, че колите, внесени от Швейцария, са добре поддържани и изрядни. Но ремонтните услуги в страната от Централна Европа са много скъпи, което покачва цената на автомобила.

Възможно е да се натъкнете на кола, която подлежи на основен ремонт или е претърпяла сериозен пътен инцидент. Швейцарският собственик е решил да не инвестира средства във авточасти за възстановяване и се е разделил с автомобила на по-ниска цена от пазарната.

Не забравяйте да обърнете внимание и на ръждата. Доста коли внесени от Швейцария на пръв поглед изглеждат страхотно визуално, но погледнете ли отдолу, е възможно да се натъкнете на доста кафява ръждива гледка, което си е доста сериозен проблем и скъсява живота на колата значително.

Много търговци от България търсят точно такива коли, които след това ремонтират и ги продават на родния пазар.

Експерти споделят, че ако швейцарски внос има пазарната стойност на автомобил, внесен от Италия, най-вероятно е съпътстван от проблеми. Това условие не винаги е меродавно, но връщайки се към разходите за ремонти, ДДС и мито, трябва да имаме едно наум и да сме внимателни при покупката.

Разбира се, вносът от Швейцария има своите неоспорими предимства, които могат да ни предложат надежден и здрав автомобил. В държавата има строги закони за движение по пътищата и издаването на документ за успешен технически преглед не е толкова лесно.

Повечето швейцарци поддържат автомобилите си както визуално, така и технически. Няма да срещнете коли без катализатори, освен ако не са свалени след преминаване на границата.

Ремонтите се извършват единствено в оторизирани сервизи, в които се работи професионално. Майсторите притежават нужните лицензи, за да предлагат услугите си, което е доказателство за високо качество.

Негативен факт за автомобилите от Швейцария е, че крият значителен риск от превъртян километраж. Статистика, направена през 2021 г., ни показва, че 12.70% са случаите на манипулирани превозни средства. Процентът е по-висок дори от този в България, затова бъдете бдителни и тествайте колата, преди да я купите.

Ако сте успели да закупите успешно автомобил нов внос, можете да му придадете по-персонализиран вид с нашите тунинг части, както и да се сдобиете със застраховка и ГО от Настауто на изключително изгодни цени и условия!